Ekotek Vakfı’nda “Bekar Odaları” gösterildi  

Eminönü’nün son belediye başkanı Nevzat Er’in de “bekar odaları” anılarıyla katkı sağladığı TRT yapımı Bekar Odaları belgeseli Ekotek Vakfı’nda gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından konuşan Nevzat Er, “Bu bir hayata tutunma mücadelesidir” dedi.

Mecidiyeköy’de bulunan vakıf merkezinde kalabalık bir davetli topluluğunun izlediği Bekar Odaları belgeseli büyük beğeni topladı. Belgesel gösterimi öncesi yönetmen Zafek Akturan ile film üzerine bir de söyleşi gerçekleştirildi. Eminönü’nün son belediye başkanı Nevzat Er’in de katıldığı söyleşide Tarihi Yarımada’nın sorunları masaya yatırıldı.

Süleymaniye ve Vefa bölgesinde yaşayan ilköğretim öğrencilerinin de bulunduğu gösterimde “Bekar Odaları” belgeseli ve Küçükpazar konuşuldu.

Belgeselin ardından davetlilerle sohbet eden Nevzat Er, kendisinin de hikayesinin yer aldığı Bekar Odaları belgeselinin bir toplumsal olguya işaret ettiğini vurguladı.

Bugüne kadar çok fazla görmezden gelinen toplumsal vakanın yeniden ülke gündemine kazandırıldığına dikkat çeken Nevzat Er, “Henüz okula bile başlamamış bir çocuk olarak İstanbul’a geldim ve babamın yanında bekar odalarında kalmaya başladım. Amcalarımla beraber tek bir odada yaşadığımız o günler hayatımı şekillendiren yıllardı. O odaya nasıl sığdığımızı bile anlamazken nasıl uyuduğumuzu ise bir türlü düşünemiyorum. O zor yıllarda hayata tutunma mücadelemizi hep onurlu ve başı dik bir şekilde verdik. Onurlu insanların bekar odalarındaki bu mücadelesinden şaşırtıcı başarı hikayeleri de çıkmıştır. O günlerde bekar odalarında yaşayan pek çok kişi bugün ülkenin önemli işadamı olmuştur.” dedi.

Katılımcıların Süleymaniye Projesi hakkındaki sorularını da yanıtlayan Nevzat Er, “Süleymaniye Projesi çerçevesinde bekar odaları için Çalışan Gençlik Evleri adıyla bir proje önerdim. Belki gelecekti bu proje Süleymaniye’nin dönüşümüyle birlikte gerçeğe dönüşür. Toplumsal bir vaka olarak bekar odalarının daha konforlu ve sağlıklı mekanlarda sürdürülmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Sosyolog Alev Erkilet’in araştırma sonuçlarını paylaştığı programda bekar odalarının tarihsel bir arka planı olduğu vurgulandı.

Osmanlı döneminde nizamnameler yayınlanan bekar odalarının günümüzde olumsuz bazı çağrışımlarla anıldığını hatırlatan Erkilet, “Oysa ki, bekar odaları suç oranları açısından çok gerilerde kalan bir yapıdır. Çünkü burada en zor şartlara rağmen yaşamı onurlu bir şekilde sürdürme mücadelesi söz konusudur” yorumunda bulundu.

Belgesel yönetmeni Zafer Akturan, programda bekar odaları belgeselinin nasıl ortaya çıktığının hikayesini de anlattı.

Malatya Battalgazi ilçesine Nevzat Er Parkı
Pütürge Eğitim Vakfı Genel Kurulu
Ekotek Vakfı’nda “Bekar Odaları” gösterildi
Nevzat ER'e gazetecilerden veda yemeği...
Zaman Gazetesi Eminönü'ndeki işporta başarısını yazdı
Canbegliler Nevzat Er’e sahip çıktı
Vahap Munyar'dan Nevzat Er yazısı
Eminönü Belediye Meclisi'nin vedası...
Tarihi Vefaspor, 100. yılını kutladı
Başkan Nevzat Er, alevi iftarına katıldı
Başkan Er, Ermeni Patrikliği’ni ziyaret etti
Birlik ve beraberlik duygularıyla nice yeni yıllara
Eminönü’nün çehresi değişti
Başkan ER: Süleymaniye'de yeni bir şehir doğuyor
Anasayfa Biyografi Makaleler Konuşmalar Röportajlar Fotoğraflar Videolar Basından İletişim
Web Tasarım: 3 Renk