Eminönü’nün çehresi değişti  

İstanbul’un tarihi meydanı bir zamanlar sadece işporta görüntüleriyle hatırlanıyordu. Yeni Cami yanındaki meydan bugün ise sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Sadece İstanbullular değil, Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlar tarihi meydandaki bu muhteşem değişimin mimarı Nevzat Er’i tebrik ediyor.

İstanbullular, Yeni Cami Meydanı’ndaki seyyar satıcı görüntülerine alışkındı. Tarihi caminin duvarına dahi işporta malları asılıyor, Mısır Çarşısı’nın görkemli kapısı seyyar mallarının gölgesinde kalıyordu. Çığırtkanlar, ucuz taklit mallar ve kapkaç olaylarla bilinen Eminönü Meydanı’nın, bu kötü gönleri bugün hatırlanmak bile istenmiyor. Meydanın güzelliğini gölgeleyen bu görüntüler artık çok gerilerde kaldı. Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er’in göreve başlamasıyla birlikte meydanlardaki işporta görüntüsü son buldu. Bir dünya şehrinin merkezinde bu görüntülerin olamayacağını belirten Başkan Er, meydanlardaki kirliliği kaldırdı ve yerine sanat faaliyetlerinin de düzenlendiği bir meydan hediye etti.

Başkan Er’in kararlı tutumu sonucu Eminönü Belediyesi Zabıtası, Yeni Camii ve çevresinden başlamak üzere tüm Eminönü’nde işportayı sonuçlandırdı. Yeni Camii Meydanı, Tahtakale, Hasırcılar, Sultanhamam, Hamidiye, Beyazıt Meydanı, Rüstempaşa Mahallesi, Kapalıçarşı ve etrafı yalnız İstanbul’dan değil, civar illerden gelen seyyar satıcıların işgalinden kurtarıldı. Oysa ki, önceki dönemlerde sadece Yeni Camii Meydanı’ndaki işportacıların sayısı 1000’in üzerindeydi.

İşportanın son bulmasının Tarihi Yarımada için ortaya koydukları vizyonun eseri olduğuna dikkat çeken Başkan Er, “Yeni Cami Meydanı’nda yaptığımız çalışma Eminönü vizyonunun başlangıcını oluşturdu. Meydanlarımızı kuralsızlıktan kurtarmak zorundaydık, aksi takdirde Tarihi Yarımada’yı kaybederdik. Biz bu önemli sorunu kararlılık göstererek çözüme kavuşturduk. Göreve başlamamızın ardından 2 yıl işporta sorunuyla mücadele etmek zorunda kaldık. Sorunun sosyolojik yönlerini ortaya koyduk, tarihi seyrini inceledik ve günümüz şehircilik modelinde yerini belirledik. Günümüz modern şehircilik anlayışında, şehrin tarihi merkezinde böyle bir yapı mümkün olamazdı.” dedi.

Yeni Cami’nin değişen yüzüyle aldığı teşekkürlerin hiçbir Belediye Başkanı’na nasip olmadığını ifade eden Başkan Er, 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’un en başarılı uygulamalarından birisinin Eminönü Meydanı’yla ilgili yapılan çalışma olduğu kanaatinde.

Meydanlarla ilgili düzenlemenin sadece Eminönü Meydanı ile sınırlı kalmadığını aktaran Başkan Nevzat Er, Sultanahmet Meydanı ile Beyazıt Meydanı’nda da çok sayıda yıkımlar yaparak tarihi meydanları güzelleştirdiklerini söyledi.

Malatya Battalgazi ilçesine Nevzat Er Parkı
Pütürge Eğitim Vakfı Genel Kurulu
Ekotek Vakfı’nda “Bekar Odaları” gösterildi
Nevzat ER'e gazetecilerden veda yemeği...
Zaman Gazetesi Eminönü'ndeki işporta başarısını yazdı
Canbegliler Nevzat Er’e sahip çıktı
Vahap Munyar'dan Nevzat Er yazısı
Eminönü Belediye Meclisi'nin vedası...
Tarihi Vefaspor, 100. yılını kutladı
Başkan Nevzat Er, alevi iftarına katıldı
Başkan Er, Ermeni Patrikliği’ni ziyaret etti
Birlik ve beraberlik duygularıyla nice yeni yıllara
Eminönü’nün çehresi değişti
Başkan ER: Süleymaniye'de yeni bir şehir doğuyor
Anasayfa Biyografi Makaleler Konuşmalar Röportajlar Fotoğraflar Videolar Basından İletişim
Web Tasarım: 3 Renk