Anadolu Ajansı ile Söyleşi  (2.6.2005)

Senelerdir göreve gelen belediyelerce Eminönü’nün imalathanelerden arındırılacağı gündeme getirilmesine ve kararlı oldukları dile getirilmesine rağmen, bu proje bir türlü hayata geçirilemedi. Bu noktada yönetiminiz 2005 sonuna kadar bu bölgeyi boşaltma konusundaki kararlılığı ne kadar başarılı olabilecek?

Bu zamana kadar göreve gelen arkadaşlarımızın yönetiminde Eminönü bu halden kurtulmak için çok çabalara sarf etti. Bir dönem özellikle Gedikpaşa’da ayakkabı imalatı yapan atölyeler o zamanki yönetimin zorlamasıyla kendi kooperatiflerine gönderilirken daha sonra yönetime gelen arkadaşlar popülist yaklaşımlarla boşalan işyerleri için alternatif projeler oluşturamadıkları ve gelirlerinin önemli bir kısmından mahrum olacakları endişesiyle giden iş yerlerinin geri dönüşüne ses çıkarmadı. Biz 31 Aralık 2005 tarihine kadar kanunda belirtilen iş kollarında faaliyet gösteren tüm işyerlerinin taşınmasını istiyoruz. Zaten yaptığımız görüşmelerde, esnafın bu eğilimini görüyoruz. Tarihi yarımada tamamen turizm, kültür, tarih ve ticaretin harmanlandığı, değerlerinin öne çıkarıldığı bir bölge olacak.

İmalathanelerin yerlerini boşaltmaları için belirlenen son tarih nedir? Bu süre içinde boşaltılamazsa süre uzatmak gibi bir durum söz konusu olacak mı?

Belirlenen imalathanelerin taşınmaları için son tarih 31 Aralık 2005. Bu zaman zarfında boşaltılmazsa kesinlikle bir süre uzatması olmayacak. Şehir merkezlerinde sınai kuruluşlarına yeni değişen yasaya göre müsaade etmek mümkün değil. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 184. maddesinin yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişiler için 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Yasa belediye bürokratlarını da sorumlu tutuyor.Yani imalathanelerin organize sanayi bölgelerinde faaliyetlerini sürdürmelerinin dışında bir çıkış yolu yok.

İmalathanelerin yerlerini boşaltmaları konusunda şimdiye kadar nasıl bir yöntem izlendi?  (İhtarname, vs..) Bundan sonrası için nasıl bir yöntem izlenecek? Arzu edilmeyen bir durum olsa da, imalathanelerin yerlerini boşaltmak konusunda direnmeleri söz konusu olursa, belediye olarak nasıl tavır belirleyeceksiniz?

Eminönü’nden taşınması gereken imalathaneler zaten bu durumu biliyor. Yani 2004 yılı sonunda kendilerine tanınan sürenin son bulduğunun farkındalar. Hangi sektörlerde, hangi faaliyet alanlarında kaç işletme olduğu zaten belli. Belediye olarak başta İstanbul Ticaret Odası olmak üzere tüm meslek odaları ve birlikleriyle bu çalışmayı birlikte götürüyoruz. Yani meslek temsilcileriyle sürekli görüşme halindeyiz ve bu çalışmanın herkes için en rahat ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini istiyoruz.

İkitelli’ye taşınacak imalathaneler için belediyenin tahsis edeceği olanaklar nelerdir? Bunlardan yararlanmak isteyenlerin nereye başvurması gerekiyor?

Belediye olarak taşınması gereken tüm işletmelere her türlü kolaylığı göstereceğiz. Ben sorun olacağını da düşünmüyorum. Çünkü Eminönü’nün halihazırdaki durumunu onlar da görüyor. Pek çoğu İkitelli’deki organize sanayi bölgelerine taşınıyor. Tekstilkent yönetimiyle de çeşitli defalar görüştüm. Onlar da planlamalarını ve hazırlıklarını yapmışlar. Eminönü için belirlediğimiz bu büyük dönüşümü sivil toplum örgütleriyle beraber yapacağız.

Boşaltma prosedürü sadece imalathaneleri mi kapsıyor, yoksa ayakkabı mağazaları da buna dahil mi?

Belediye Meclisi’nin geçmiş yıllarda aldığı karar doğrultusunda Eminönü’nden ayrılması gereken imalathaneler ve toptancılar belirlenmiş durumda. Zaten baktığımız zaman da, bu yerlerin tamamının organize sanayi bölgelerine çoktan taşınmış olmaları gerektiği açıktır. Ben geçtiğimiz günlerde Kuyumcukent’e ziyarette bulundum. Çok modern bir şekilde inşa edilen Kuyumcukent’ın arıtma tesislerine kadar tamamlandığı ve deneme aşamasına geçildiğini gördüm. Geçtiğimiz yıllarda kuyumcu atölyelerine bu tesisin tamamlanmaması dolayısıyla müsaade ediliyordu ama artık Haziran ayı içerisinde tam olarak faaliyete girecek Kuyumcukent’le birlikte Eminönü’nde atölyelere izin verilmeyecek. Diğer imalathaneler için de durum farklı değil. Belediye olarak planlamaları yaptık, araştırmaları tamamladık ve süreyi koyduk. 2006 yılı başında ilçemizde yer alan toplam 4 bin 834 imalathane ve toptancı esnafı organize sanayi bölgelerine gidecek. İlçeden taşınması söz konusu olan imalathane ve toptancılar arasında zaten ilk sırada ayakkabı ve taban imalatçıları geliyor. Bugün için bin 433 ayakkabı imalatçısı bulunuyor ve yıl sonuna kadar İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işyerlerine taşınmaları gerekiyor. İş yerinin vasfına göre imalatçılar gidecek, ticaret yapanlar kalacak.

Belirlenen iş kollarına ait imalathanelerin boşaltılmasıyla, bölgenin turizm alanı olması için gereken rahatlama sağlanacak mı? Boşaltılma sonrası bölgede ne gibi değişiklikler yapılacak? 

Eminönü’nde ticaret olacak, kültür ve turizm ağırlık kazanacak. Yine bizim hedefimiz Eminönü’nün yeniden yerleşime açılmasıdır. Yani insanlarımız Eminönü’nde otursunlar. Bunun için Süleymaniye’de ciddi bir dönüşüm projesi hayata geçirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş Bey’in desteğiyle orayı İstanbullular’ın yaşadığı bir bölge haline getireceğiz. Bildiğiniz gibi Süleymaniye, 1940’lara kadar İstanbul’un en güzel semtlerinden biriydi. Yine Cankurtaran ve Küçükayasofya bölgeleri de insanlarımızın yerleşebilecekleri ve şehrin en merkezi yerinde hayatlarını sürdürebilecekleri semtlerimizden. Çünkü biliyoruz ki, insanın yaşamadığı yerde ne kültür ne turizm ne de tarih ayakta kalabiliyor. Projeksiyonumuz kültür, turizm ve ticaret yönünde ise mutlaka insanımızın burada yaşamasını sağlamalıyız. Bu da imalathanelerle yan yana olamayacaktır.

 

Hangi sektörlerde kaç işyeri taşınacak

 

Kuyumcu atölyesi

857

Gümüş atölyesi

233

Ramatçılar

22

Ayakkabı ve taban imalatı

1433

Terlik ve aksesuarları imalatı

79

Perde dikim atölyesi

20

Marangoz atölyeleri

78

Alüminyum doğrama atölyeleri

32

Deri giyim atölyeleri

43

Hediyelik eşya atölyeleri

33

Matbaa

167

Tekstil ve konfeksiyon toptancıları

712

Diğer atölyeler

1125

TOPLAM

4834

 

 

 

 

 

 

Eminönü Bülteni ile Söyleşi (10.05.2004)
Anadolu Ajansı ile Söyleşi (02.06.2005)
Gazete Eminönü ile Söyleşi (20.12.2008)
Sultanahmet Forever Dergisi ile Söyleşi (22.09.2005)
Ordulular Vakfı Dergisi ile Söyleşi (08.11.2004)
Laleli Dergisi ile Söyleşi (28.07.2005)
Kültür Konulu Söyleşi (26.04.2005)
Kentsel Dönüşüm Hakkında Söyleşi (01.11.2005)
ESİAD Dergisi ile Söyleşi (09.12.2005)
Anasayfa Biyografi Makaleler Konuşmalar Röportajlar Fotoğraflar Videolar Basından İletişim
Web Tasarım: 3 Renk