Laleli Dergisi ile Söyleşi  (28.7.2005)

Eminönü Belediyesi daha yaşanılabilir bir Eminönü için “Eminönü Platformu” çalışmalarına başlamıştı. Gelinen nokta itibariyle Eminönü Platformu çerçevesinde neler yapıldı ve nelerin daha yapılması bekleniyor?

Eminönü Platformu, bildiğiniz gibi sivil, kamu ve yerel kurumların işbirliğiyle oluşturuldu. İçerisinde yer alan çeşitli komisyonlarla da bölgemizdeki sorunlara çözümler geliştiriyor ve bu çözümlerin takipçisi oluyor. Platform, Eminönü’nü yöneten ve Eminönü’nde yaşayan tüm kurum ve kuruluşların işbirliğiyle güç buluyor. Seçildiğimiz 28 Mart’tan günümüze Eminönü Platformu ile pek çok çalışma yürüttük. İşporta mücadelesinde kararlılıkla destek verildi. Bölgenin turizm, kültür, ticaret ve yaşam alanı olarak planlanmasında ciddi katkılar yaptı. Uzun bir süre LASİAD’ın sekreteryasını yürüttüğü Platform artık TUROB tarafından yürütülüyor. Platform sekretaryasından sorumlu Gül Küçükserim hanımefendi gerçekten çok gayretli çalışıyor. Ayrıca Platforma üye tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri de ciddi destek sağlama peşindeler. Gerçi yaz dönemi nedeniyle çalışmalara biraz ara verilmiş durumda ama Eylül ayı itibariyle yeniden hız kazanacağına inanıyorum. Sonuç olarak sivil, yerel ve merkezi yönetimin doğru bir işbirliğini sergileyen yapının yaşatılmasını ve daha da güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Şehir, Kültür ve Tarih Turizmi’nin Dünyadaki en önemli merkezlerden biri Eminönü Belediyesi olarak; yürütmekte olduğunuz Kültürel Proje ve faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Kültürel projeler doğrusu tek başına yerel yönetimlerin gerçekleştirebileceği ölçekte işler değil. Bunun katılımcı bir anlayışla yerine getirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede biz kültürel çalışmalarımıza daima sivil toplumun katılımını istiyoruz ve gerçekten de iyi sonuçlar alıyoruz. Geçtiğimiz aylarda yaptığımız Yürüyüş Güzergahları Projesi böyle bir çalışmaydı, Hıdrellez yine aynı şekilde. Bölgemizin müzisyenleri Ahırkapı Roman Orkestrası’na sahip çıktık. Bir başka çalışmamız Kapalıçarşı ile ilgiliydi. Yaptığımız arama konferansının ardından bu önemli kültürel varlığımız için ciddi açılımlar getiriyoruz. Süleymaniye gibi yok olmaya yüz tutmuş geleneksel mimarimizin ve mahalle yaşamımızın önemli bir bölgesini yeniden İstanbul’a kazandıracağız. Küçükpazar bölgesinde bir kültür merkezi hedefliyoruz. İçerisinde başka etkinliklerin de yer alacağı kompleksi Büyükşehir Belediyemiz ile hayata geçireceğiz. Tarihi eserlerimizin korunması ve yaşatılması için projeler geliştiriyoruz. Bir bütün olarak söyleyecek olursak, Eminönü’nün sahip olduğu tarihsel derinliğin ve kültürel zenginliğin farkında bir yönetim anlayışıyla olaylara bakıyoruz.

Tarih, Turizm ve Kültür Merkezi olan Eminönü Belediyesi’nin diğer ilçelerden çok farklı sorun ve yükümlülüklerle uğraşmakta olduğu bilinen bir gerçek. Bütün bunları aşabilmek adına Eminönü ilçesine Mahalli İdareler Yasasında herhangi gibi bir değişiklik yapılaması yada farklı birtakım prosedürel çalışma ile "özel statü" tanınması yolunda herhangi bir çalışma yapılıyor mu bu yönde bir faaliyet mevcut mu?

Bu yönde girişimlerimiz oldu ve olumlu sonuçlar da aldık. Tarihi yapıların bulunduğu bölgelerin dönüşüm projelerini gerçekleştirebilmek için kamulaştırma dahil ciddi yaptırımlar getiren yasa değişiklikleri çıktı. Bu sayede Süleymaniye, Küçükayasofya, Katip Kasım mahallelerinde dönüşüm çalışmalarının önü açıldı. Bizim asıl sıkıntımız nüfusa oranla dağıtılan İller Bankası payı. Eminönü bu açıdan çok talihsiz ve bu olumsuzluğun düzeltilmesi için çalışıyoruz. Eminönü’ne özel statü tanınmasını gerektiren o kadar farklılığı ve özelliği var ki, saymakla bitmez.

Türkiye’nin Dünyaya açılan çok önemli bir kapısı niteliğindeki Laleli çok büyük bir alışveriş ve moda merkezi olmaya doğru gidiyor: Eminönü Belediyesi olarak Bölgeniz sınırları içerisinde olan bu alışveriş merkezi hakkında neler yapmayı düşünüyorsunuz? Laleli’nin geleceğine ilişkin bir projeniz, çalışmalarınız mevcut mu?

Laleli, bölgemizin can damarı. Benim hayalimdeki Laleli; sadece Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya’nın değil aynı zamanda Avrupa’nın da söz sahibi bir moda merkezi olmasıdır. Bunun için alınması gereken çok yol var. Belediye olarak bize düşen önemli görevler var. Özellikle Laleli’nin yoğunluğun doğru bir şekilde planlamamız gerekiyor. Kargo sorununu, lojistik sıkıntıları çözümlememiz gerekiyor. Üretim üssünden daha çok tasarım ve alışveriş merkezi olması gerekiyor. Çünkü bölgenin fiziki imkanları da üretim üssü olmasına imkan vermiyor. Bu çerçevede ben Laleli’nin bir Milano, bir Paris olmasından çok büyük mutluluk duyacağım.

Ülkemize ciddi anlamda döviz girdisi sağlayan Eminönü ilçesinde bulunan Laleli bölgesi’nin doğru tanıtımı ile ilgili herhangi bir çalışma yapılması düşünülüyor mu?

Tanıtım çok ciddi ve uzmanlık isteyen bir konu. Bunun bütçesini doğru formatlamak gerekiyor. Tanıtım mecralarını ve mesajını iyi seçmek lazım. Sadece Laleli için biz yerel yönetim olarak bir tanıtım çalışması planlamadık ama LASİAD gibi Laleli’nin en önemli kuruluşunun yapacağı çalışmalara destek vermeye ve yardımcı olmaya hazırız. Biz daha çok Eminönü’nü ve İstanbul’u pazarlamaya odaklanmış durumdayız. Laleli’yi de bunun içerisinde bir moda merkezi olarak pazarlamak ve tanıtmak doğru bir yöntem olacaktır. Bunun için fuarlar önemli bir fırsattır diye düşünüyorum.

Laleli’ye ilişkin olarak özel bir güvenlik projesi mevcut mu?

Tüm Eminönü’nü içeren bir turizm güvenliği projemiz var. İlçemizin anıt yapıları ve turizm ağırlığını hesaba katarak özel güvenlik teşkilatı kurmayı planlıyoruz. Bunun içerisinde Laleli için de bir yapı düşünülebilir. Laleli’de ticaret yapan insanlarımızın yapacağı katkı bizi sevindirecektir. Eğer işadamlarımız ilçemiz için önemli bir sıkıntı olan güvenlik konusuna bir açılım getirmeye çalışırlarsa yardımcı olacağımdan hiç şüpheniz olmasın.

Laleli Bölgesi trafik ve park probleminin en yoğun yaşandığı bölge Eminönü ilçesinde bu problemi aşmak adına Belediye’nin faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Bazı cadde ve sokaklarda yayalaştırma kararı alıyoruz ve bu yaygınlaşarak devam edecek. UKOME kararları çerçevesinde yine bazı cadde ve sokaklarda otopark uygulaması başlattık. Yeni otoparklar yaparak trafik sorunun çözmemiz mümkün değil. Bu açıdan araç yoğunluğun azaltacak projelerimiz var. Laleli için kargo ve nakliye araçlarının neden olduğu ulaşım sorununu en aza indirmemiz gerekiyor ve bu yönde arkadaşlarımız ciddi çalışmalar yürütüyor.

Halkın gelir seviyesinin çok farklılaştığı ve dengesizleştiği bir dönem içerisindeyiz. Bu farklılıkları azaltmak adına; ‘sosyal belediyecilik’ adına yapılan Faaliyetlerden bahseder misiniz?

Gelir dağılımındaki bozulmadan en çok etkilenen belediyelerden biriyiz. İlçemizde ikamet eden nüfusun çok önemli bir oranı neredeyse açlık sınırında yaşıyor. Belediyemizin yaptığı yardımlarla hayatını sürdüren önemli bir kesim var. Eminönü Belediyesi bünyesindeki Yardım Sandığı ile insanlarımıza yardım etmeye çalışıyoruz. Ayni ve nakdi yardımlar yapıyoruz. Fakat doğal olarak bütçemiz tüm insanımıza ulaşmamıza engel oluyor. Laleli’deki işadamlarımızdan bölgemize karşı daha duyarlı olmaları çağrısında bulunuyorum. Ticaret yaptığımız, para kazandığımız ve dünyanın en güzel bölgesi olan Eminönü’ne sahip çıkın. Burada yaşayan insanlarımıza istihdamda öncelik verin. Biz vatandaşlarımızın tüm bilgilerin kayıt altına almış durumdayız. Bu nedenle istihdam konusunda Laleli’deki şirketlerimize yardımcı olabiliriz. Son olarak Laleli’de ticaret yapan herkesten sosyal sorumluluklarını unutmamalarını istiyorum.

Eminönü Bülteni ile Söyleşi (10.05.2004)
Anadolu Ajansı ile Söyleşi (02.06.2005)
Gazete Eminönü ile Söyleşi (20.12.2008)
Sultanahmet Forever Dergisi ile Söyleşi (22.09.2005)
Ordulular Vakfı Dergisi ile Söyleşi (08.11.2004)
Laleli Dergisi ile Söyleşi (28.07.2005)
Kültür Konulu Söyleşi (26.04.2005)
Kentsel Dönüşüm Hakkında Söyleşi (01.11.2005)
ESİAD Dergisi ile Söyleşi (09.12.2005)
Anasayfa Biyografi Makaleler Konuşmalar Röportajlar Fotoğraflar Videolar Basından İletişim
Web Tasarım: 3 Renk