Teşekkürler Eminönü, teşekkürler İstanbul 

Dünyanın hiçbir şehri yoktur ki, insanlık mirası yapılarıyla Eminönü kadar Dünya Başkenti tanımlamasını hak etsin. Hizmet etmekten daima gurur duyduğum Eminönü’nde 5 yıl boyunca hayal bile edilemeyecek çalışmalara imza attık.

Bugün idari bir düzenlemeyle Fatih’le birleştirilen ilçemiz, yeniden zengin tarihine layık bir şehir merkezine dönüştürüldü.

Eminönü’nde yaşayan, Eminönü’nde çalışan insanlarımızla birlikte yaptığımız işler, gerçekleştirdiğimiz hizmetler eminim ki gelecekte çok daha iyi görülecek ve çok daha doğru şekilde anlaşılacaktır.

28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimlerde sizlerin oylarıyla Eminönü Belediye Başkanlığı’na seçildiğimde karşılaştığımız tablo hiç de içaçıcı değildi. Tarihi Yarımada’nın kalbi yılların ihmali ve vurdumduymazlığı sonucu sahip olduğu değerlerin çok uzağındaydı. O gün gördüğümüz Eminönü tablosunu aradan geçen 5 yılın ardından bir daha hatırlayalım.

Meydanlar işgal edilmiş, tarihi yapılar bakımsızlıktan yok olma tehlikesi yaşıyor, imalathaneler ve atölyeler tarihi şehrin merkezini gölgeliyor ve en önemlisi çöküntü bölgesine dönüşen mahalleleri ile Eminönü büyük bir dönüşüm hamlesini bekliyordu.

28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimlerde sizlerin oylarıyla Eminönü Belediye Başkanlığı’na seçildiğimde karşılaştığımız tablo hiç de içaçıcı değildi. Tarihi Yarımada’nın kalbi yılların ihmali ve vurdumduymazlığı sonucu sahip olduğu değerlerin çok uzağındaydı. O gün gördüğümüz Eminönü tablosunu aradan geçen 5 yılın ardından bir daha hatırlayalım.

Meydanlar işgal edilmiş, tarihi yapılar bakımsızlıktan yok olma tehlikesi yaşıyor, imalathaneler ve atölyeler tarihi şehrin merkezini gölgeliyor ve en önemlisi çöküntü bölgesine dönüşen mahalleleri ile Eminönü büyük bir dönüşüm hamlesini bekliyordu.

Sadece İstanbul’un değil ülkemizin de gözbebeği durumundaki Eminönü için göreve başladığımız ilk gün bir vizyon ortaya konuldu. Benzerlerini Dünya’nın önemli kentlerinde de gördüğümüz tarihi merkezlerin sorunları için belirlenen çözük reçetesi ortaktı. Belirlediğimiz Eminönü vizyonu bugüne kadar geliştirilen çözüm modellerinin bir yansımasıydı. Tarih, kültür, turizm ve ticaret olarak çizdiğimiz vatandaş memnuniyeti odaklı vizyon çalışmalarını hayata geçirmek için özverili bir çalışma başlatıldı.

Günü kurtarmayı değil geleceği inşa etmeyi hedefleyerek çıktığımız yolda ilk olarak meydanlardaki işgaller sona erdirildi. Bir zamanlar yürümenin dahi mümkün olmadığı, tarihi eserlerin gölgede kaldığı Eminönü Meydanı’nda bugün çok başka bir tabloyu görüyoruz. Yüz yıllık sorun, kararlılık ve özveriyle çözüme kavuşturuldu. Sadece Eminönü Meydanı’nın değişimi dahi, uzmanlarca 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’un en önemli başarılarından biri olarak kabul edilmektedir.

Eminönü için ikinci aşamada imalathanelerin taşınması projesine hayat verdik. Tarihi şehirlerde imalathanelerin yeri olamazdı ve Eminönü’nün altyapısı imalathaneler için yeterli olamıyordu. Başta kuyumcu atölyeleri olmak üzere tüm atölyelerin Tarihi Yarımada dışına taşınması çalışmasında da yüzde yüz başarıya ulaşıldı. Bir diğer vizyon çalışmamız ise yıpranan kent dokusunun yenilenmesiydi ki, bu amaçla 5366 Sayılı bir de kanun çıkartıldı. Yenileme Alanları’nı düzenleyen bu kanun ile ilk planda Süleymaniye’de yer alan 8 mahalle, Kapalıçarşı ve Çevresi ile Katip Kasım’dan başlayıp Küçükayasofya’ya kadar alanı kapsayan bölge yenileme alanı ilan edildi. Diğer yandan Sur-i Sultani’nin de yenileme alanı kabul edilmesiyle Eminönü’nün çehresini değiştiren tarihi kararlara imza atıldı. Eminönü’nün tamamını kapsayan yayalaştırma çalışmaları, tarihi eserlerin restorasyonları, cadde ve sokakların aydınlatılması 5 yıllık görev süremiz içerisinde başardığımız vizyon çalışmalarımızdan bir kaçıdır.

İstanbul ve Eminönü’nün tarihine altın harflerle yazılacak 2004-2009 yılları arasında sadece şehrin fiziki yapısını değil aynı zamanda kültürel ve sanatsal yönünü de yeniden belirledik. Bugün Eminönü, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul hazırlıklarının da ana eksenini oluşturmaktadır. Şehrin kültürel ağırlığını öne çıkaran yatırımlar ve sanatsal çalışmaların hayat bulacağı mekanlar hep bu dönem içerisinde gerçekleştirildi.

Hizmet odaklı yerel yönetim anlayışını şeffaf ve demokratik bir modelle güçlendirerek Eminönü’nün bugüne kadar yabancısı olduğu sinerjiyi ortaya koyduk. Sosyal belediyecilik uygulamalarını insan kalitesini ve şehirlilik bilincini güçlendirici yaklaşımlarla güçlendirdik ve Eminönü’nün sosyo-ekonomik anlamda sorunlu tablosunu avantaja çevirdik. Şehrimizin yaşam kalitesi geride kalan 5 yıl içerisinde gözle görülür bir iyileşme gösterirken elbette alınan tedbirlerin, uygulanan modellerin büyük bir önemi vardı.

Ayrıntılarını elinizdeki yayında inceleyebileceğiniz ve her biri ciddi bir emeğin, büyük fedakarlıkların ve ekip çalışmasının sonucu olan proje, hizmet, eser ve yatırımları 5 yıllık görev süremiz içerisinde ürettik. Binlerce yıllık Eminönü tarihine çok mütevazi bir katkı olarak kabul edilmesini umut ettiğimiz hizmetlerimizin yansımasını gelecek yıllarda daha rahat bir şekilde takip edebileceğiz. Çünkü pek çoğu önümüzdeki 5 ve 10 yılın planlanmasını içeren çalışmalarımız, şehrin kaderini değiştirecek kadar önemli kararlardı. Siyaseti, halka hizmet imkanı olarak kabul eden ve bu anlamda her türlü özveriyi sergileyen yönetim anlayışımız, İstanbul’un ve Tarihi Yarımada’nın bugünüyle birlikte daha yoğun bir şekilde geleceğine yatırım yapmıştır. Göz açıp kapayıncaya kadar geçen dolu dolu bir hizmet döneminin sonunda, görevini layıkıyla yapan insanların hissettiği bahtiyarlığı yaşıyoruz.

Eminönü’ne ve İstanbul’a 5 yıl hizmet etme onurunu yaşatan siz hemşehrilerime, yoğun ve meşakkatli bir mesai dönemini birlikte yaşadığımız çalışma arkadaşlarıma, destekleriyle olduğu kadar katılımcı anlayışlarıyla da şehrimize sahip çıkan sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşlarının değerli yöneticileri ile temsilcilerine, ilk günden itibaren yanımızda olan siyaset arkadaşlarıma ve başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş olmak üzere çalışma arkadaşlarına, yüreği İstanbul sevgisiyle dolu Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a minnettarlığımı bildiririm.

Kalbi Eminönü ve İstanbul için atan herkese, geride bıraktığımız 5 yıllık hizmet süremiz için en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Nevzat ER

Anasayfa Biyografi Makaleler Konuşmalar Röportajlar Fotoğraflar Videolar Basından İletişim
Web Tasarım: 3 Renk