Başkan Er'in aday adaylık törenindeki konuşma metni  (19.12.2008)

Sayın Ak Parti İlçe Başkanım; Ak Partimizin değerli üyeleri ve Kıymetli basın mensupları;

Eminönü’nde yaklaşık 5 yıl önce yeni bir dönemi başlatırken, yıllardır devam eden sorunlara kalıcı çözümler üretmek ve Tarihi Yarımada’yı bir Dünya şehri yapma hedefi belirlemiştik. Ak Partili Hükümetimizin desteği, Büyükşehir Belediyemizin katkıları ve vatandaşlarımızın inancıyla bugün için pek çok alanda belirlediğimiz hedeflere ulaşmış durumdayız.

7 gün, 24 saat çalışma prensibiyle pek çok problemimizi çözüme kavuşturduk. Bu çerçevede baktığımız takdirde, kuruluşundan bugüne Eminönü Belediyesi tarihinde böylesine köklü ve böylesine önemli hizmetlere, projelere imza atıldığına tanık olunmamıştır.

Tarihi Yarımada gibi bir bölgede, birkaç yıllık değişimleri anlatmak kolay değildir. Son yıllarda değerini ve önemini yitirmeye başlayan, büyük yatırımların uzaklaştığı Eminönü, dönemimizde ciddi bir değişim ve dönüşüm içerisine girdi. Süleymaniye’yle başlayan bu heyecan, diğer bölgelerde de kendini hissettirmektedir. Tarihi dokuya uygun bir şekilde Eminönü yeniden şekillendirilmiştir.

Günümüz modern kent yönetiminde hakim olan katılımcı ve şeffaf yönetim biçimi, tüm kararlarımızda temel ilkemiz olmuştur. Bu ilkeler ışığında altyapıdan üstyapıya, eğitimden kültüre, sosyal belediyecilik uygulamalarından e-belediyeciliğe kadar her alanda önemli hizmetler gerçekleştirdik. Eminönü’nde gerçekleşen her hizmetin ve her başarının altında bizim imzamız ve katkımız vardır.

Son zamanlarda Eminönü’nde kısa bir yürüyüş yaptığınız takdirde onlarca restorasyon çalışmasını göreceksiniz. Devletimizin tüm birimleriyle işbirliği içerisinde gerçekleştirilen bu çalışmalar ile Tarihi Yarımada’yı 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ne hazırlıyoruz. Camiler, türbeler, medreseler, çeşmeler, hanlar, hamamlar yani şehrimizin tüm tarihi ve kültürel değerleri yeniden hayat buluyor.

Eminönü’nde bugüne kadar hiç gündeme dahi gelmeyen hizmetler yine dönemimizde başlamıştır. Göreve başlamamızın hemen ertesinde Yeni Cami Meydanı’nda işporta sorununu çözümledik. İstanbul’un tarihi sorununu bugüne kadar hiçbir yerel yönetim çözüme kavuşturamamıştı ama bugün aynı meydanda tarih ve kültür ortaya çıkmıştır. Tarihi Yarımada için belirlediğimiz; tarih, kültür, turizm ve ticaret vizyonuna uygun olarak ilk aşamada gerçekleştirdiğimiz bu çalışmanın ardından imalathanelerin tarihi yarımada dışına taşınması projesini uygulamaya koyduk. Bugün başka kuyumcu atölyeleri olmak üzere tüm imalathanelerin yüzde 80’ini bölge dışına taşıdık. Her iki uygulamamız da bugüne kadar cesaret bile edilemeyen düzenlemelerdi.

Yol haritamızda yer alan bir değer aşama ise eskiyen kent dokusunun yenilenmesi çalışmalardı. Bu çerçevede Eminönü’nün dörtte üçünü Yenileme Alanı ilan ettik. Süleymaniye ve çevresinde yer alan 8 mahallenin Yenileme Alanı kararının ardından Kapalıçarşı ve Çevresi, Katip Kasım Mahallesi’nden başlayıp Küçükayasofya Mahallesi’ne kadar devam eden bölge ile Sur-i Sultani de Yenile Alanı ilan edildi. Bir başka çalışma da Gedikpaşa’nın turizm alanı ilan edilmesi yönündedir.

Tarihi Yarımada’nın en büyük yenileme çalışması olan Süleymaniye ve bölgesinde geleneksel mimari dokunun yaşatılması için başlatılan çalışmalarda çok önemli adımlar atıldı. Bugün yaklaşık 800 binanın yapımı için projele Anıtlar Kurulu’ndan geçirilmiştir.

Sirkeci’den başlayıp Cankurtaran’a kadar devam eden alanı kaplayan Sur-i Sultani Projesi ile Tarihi Yarımada’nın en büyük çalışmasını hayata geçiriyoruz. Bu alanda yer alan pek çok kamu binasının fonksiyonu değiştirildi, ve bölge yaşayan bir müze haline geliyor.

Tarihi Yarımada’nın araç yoğunluğundan kurtarılması için çözümümüz ise Eminönü’ndeki yayalaştırma çalışmalarıdır. Yenikapı’dan Yeni Camii’ye kadar uzanan hattın yayalaştırılması sağlanmış ve tüm altyapısı yenilenen cadde ve sokaklar araç trafiğine kapatılmıştır. Yayalaştırma çalışmalarımız Sirkeci, alt ve üst Laleli ile devam etmektedir. Sultanahmet Meydanı’nın ve çevresinin de tamamen yayalaştırılması yine hedefler arasındadır.

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul için şehrin fiziki dokusunu güzelleştirmeyi hedefleyen bu çalışmaların dışında kültürel ve sosyal alanlarda da ciddi yatırımlar yapılmıştır. Eminönü ve Tarihi Yarımada Sempozyumları, Vefa, Süleymaniye ve Kapalıçarşı Sempozyumu bu kültürel etkinliklerin en önemlilerindendir. Sosyal belediyecilik alanında da çok önemli hizmetler ürettik. Kurmuş olduğumuz Aile Merkezleri ve Engelliler Koordinasyon Merkezi ile çocuklarımız, engellilerimiz ve kadınlarımız için sosyal rehabilitasyon projeleri geliştirdik. Yeni kültür merkezleri, eğitim kurumları ve spor alanlarını hizmete soktuk ve vatandaşlarımızın yararlanmasını sağladık.

Eminönü Belediyesi tarihinde hiç tanık olunmayan bir yatırım atağının yaşandığı dönemimizde, bu başarıyı başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın ilgisi ve desteği ile gerçekleştirdik. Bir İstanbul sevdalısı sayın Başbakanımız ve yine İstanbul’un sorunlarına hakım bir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş ile birlikte Tarihi Yarımada’yı Dünya Başkenti yapmaya kararlıyım.

Yaklaşık yarım asırdır yaşamımı sürdürdüğüm Tarihi Yarımada’ya borcumu ödemek için Eminönü’nde kazandığımız başarı ve tecrübeyi bir beş yıl daha devam ettirmeyi hedefliyorum. Başlattığımız projeleri devam ettirmek ve tamamlamak için birleşen ilçenin yani Yeni Fatih’in Belediye Başkanlığı’na adaylık başvurusunda bulunuyorum. Hedefimiz Fatih’te, İstanbul’un en yüksek oy oranıyla seçilen Belediye Başkanı olmaktır.

Genel Başkanımız ve partimizin yetkili kurulları adaylar arasında yapacakları değerlendirme sonucunda şahsımı bu göreve layık buldukları takdirde, onların bu güvenine layık olacağıma ve Fatih için en iyi hizmeti üreteceğine inancım tamdır. Yerel yönetimler bir bayrak yarışıdır ve bu yarış partimizde demokratik bir olgunluk içerisinde sonuçlanacaktır.

Tarihi Yarımada Fatih’i yeniden muhteşem günleriyle buluşturmak için desteğinizi bekler, en içten saygılarımı sunarım.

Osmanlı Coğrafyasında Milliyetçilik Sempozyumu konuşması (24.10.2008)
2. Uluslararası Eminönü Sempozyumu konuşma metni (16.06.2007)
Başkan Er'in aday adaylık törenindeki konuşma metni (19.12.2008)
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Kurulu Konuşması (28.11.2004)
Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı Konuşması (26.12.2005)
Yerel Yönetimler Şurası Konuşması (25.09.2004)
Müzeler Haftası Konuşması (20.05.2004)
Malatya Kayısı Festivali Konuşması (20.09.2007)
“Biz de Varız Engelliler Derneği”ndeki Konuşması (20.09.2007)
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Tarafından Düzenlenen Harran Buluşmaları II. Veda Yemeği Konuşması (18.06.2004)
Kuyumcukent Üyeleri ile Konuşma (18.12.2004)
Yeni Öğretim Yılının Açılış Töreni Konuşması (13.09.2004)
"Boyasız Binamız Kalmasın" Kampanyası Açılış Konuşması (12.07.2005)
Ulusal Şehir ve Bölge Planlama Öğrencileri Buluşması (10.03.2005)
Eminönü Platformu’nun “Eminönü’nün İtibarını Geri İstiyoruz” Etkinliğinde Yapılan Konuşma (06.08.2004)
Tarihi Kent Merkezlerinde Yenileme Konuşması (05.05.2005)
Dünya Engelliler Günü (03.12.2005)
Yaz Spor Okulu Mezuniyet Töreni (02.09.2004)
Zafer Bayramı - Edirnekapı Şehitliği Konuşması (30.08.2005)
Yahya Kemal’i Anma Toplantısı (02.12.2004)
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konuşması (23.04.2005)
Turizm Haftası Açılış Konuşması (15.04.2005)
Seçim Teşekkür Konuşması (01.04.2004)
New York Türk Günü Yürüyüşü ve Etkinlikleri Konuşması (20.05.2005)
İstanbul Turizm Platformu Konuşması (29.07.2004)
Fatih Divanı Kitabı Tanıtım Toplantısı Konuşması (04.11.2004)
Dünya Özürlüler Günü Konuşması (03.12.2004)
Ak Parti Belediye Başkanları Toplantısı Konuşması (05.11.2004)
Ahırkapı Hıdrellez Kutlamaları (05.05.2004)
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Törenleri (19.05.2007)
Anasayfa Biyografi Makaleler Konuşmalar Röportajlar Fotoğraflar Videolar Basından İletişim
Web Tasarım: 3 Renk